De Onzichtbare School
Home

Doelstelling
Overal en altijd
Visie
- In je kracht
Hoe?
Cursusaanbod
Contact

Overal en altijd

Wat en waar is de onzichtbare school nu eigenlijk? En hoe ziet die er uit?

Leren gaat vanzelf. Wat we ook doen, we leren. Niet alleen met ons hoofd, maar met ons hele lichaam. We kennen de route van onze bank naar de koelkast en terug blindelings... en ook de weg naar de wc en het lichtknopje. Daar hoeven we niet bij na te denken; ons lijf weet precies waar het is en hoe hoog. Dat hebben we geleerd - gewoon door er elke dag gebruik van te maken. We worden ons daar pas weer bewust van als we bij anderen op bezoek zijn en met een plof op het toilet belanden omdat dat net iets lager is dan bij ons thuis...
Dus of we nu willen of niet, we leren. Allemaal, altijd, overal. Dat is de onzichtbare school.

Als we ons er eenmaal van bewust zijn dat we eigenlijk constant aan het leren zijn, kunnen we ons afvragen of we wel datgene leren dat we graag willen leren. En of we onszelf en onze kinderen wel datgene leren wat we willen dat ze leren.
We kunnen de onzichtbare school inrichten zoals we willen. We kunnen kiezen wat we stimuleren en wat we afremmen. We kunnen kiezen of we een ander stimuleren of helpen in zijn ontwikkeling, of afremmen. Of zelfs blokkeren.

Hoeveel kleine beslissingen we nemen op een dag nemen we wel niet? Beslissingen die varieren van het vertellen van een mop tot het kopen van een snack, van het kiezen van kleding tot het lezen van een tijdschrift. Al die beslissingen geven vorm aan ons leven en dat van anderen.
Wanneer we ons dat realiseren, beseffen we opeens wat een invloed we hebben op de wereld. En hoeveel het uit kan maken als we maar een kleinigheid veranderen. Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor hoe de onzichtbare school eruitziet - voor onszelf en voor anderen. Overal en altijd.


21-08-2023
Summer of Math Exposition 2023
For this year's 3b1b's Summer of Math Exposition competition, Anneke has created a presentation that shows how the practical skill of making cordage from linden bark fibers led her to discover mathematical patterns in twine string, that can be modeled with crochet models.

09-08-2022
String Math 2022
Another infrequent update! At String Math 2022 we presented hands on crocheted models to illustrate concepts in (twine) string theory.

09-02-2018
Online of offline
Het is al heel lang stil geweest rond De Onzichtbare School. Niet dat we hebben stil gezeten, integendeel. Alleen, dat speelde zich eigenlijk allemaal in de echte wereld af, niet online.

21-02-2013
Aankondiging workshop
Op 13 en 14 april 2013 zullen Saskia Vanderhoop en Anneke Meijer-Treep twee workshops leiden waarin met verschillende invalhoeken een kennismaking met "Natuurverbindend Mentoring" wordt geboden.


27-08-2012
Nieuwe opmaak!
Vandaag hebben we de nieuwe opmaak online gezet!

© 2005-2023 De Onzichtbare School